AKTUALNO

IMUNITET

Imunitet je složeni sustav zaštite organizma od infekcija i bolesti a štiti nas od štetnih utjecaja: virusa, bakterija, kancerogenih tvari, štetnih molekula i otrova (npr.zmijski otrov).

Kako odabrati pravi proizvod za imunitet?

Na tržištu postoje brojni proizvodi za imunitet. Pri odabiru koji baš Vama odgovara treba uzeti u obzir Vašu ishranu, osjetljivost (boležljivost) na određene bolesti, osjećate li se umorno i iscrpljeno…

Provjerite Vaš vitaminsko mineralni status i saznajte što je to što Vam nedostaje od vitamina, minerala i omega 3 masnih kiselina. Nručite se u ljekarnama za mjerenje vitaminsko mineralnog statusa gdje će Vas stručna osoba uz mjerenje i savjetovati koje proizvode uzimati.

Želite li preventivno pojačati imunitet možete uzeti proizvode sa češnjakom (tablete ili sveži češnjak – neka bude kod nas uzgojen i ekološki proizvod) matičnom mliječi (ampule, kapsule), propolisom, vitaminom c (tablete, šumeće tablete, tekući oblik ili prah – možemo ga otopiti u čaju, soku), cink i selen, proizvode sa biljkom Echinacea purpurea (rudbekija)- tablete, sprej, otopina.

Ukoliko ishrana nije baš raznolika (voće, povrće, orašasti plodovi, žitarice) ili ako nemate apetita, ili je apsorpcija tvari koje unosite ishranom umanjena (bolesti crijeva ili urođena smanjena apsorpcija) najbolje je uzeti proizvod koji sadrži visoke doze vitamina, minerala te omega 3 masnih kiselina. Ukoliko se osjećate iscrpljeni dobro je uzeti neki multivitaminski pripravak sa koenzimom Q10 (Koenzim Q10 je potreban za pretvorbu energije iz ugljikohidrata i masti u adenozin trifosfat (ATP), te je snažan antioksidans i štiti kardiovaskularni sustav).

Često ste bolesni? Svaka bolest kao da se “lijepi” na Vas. Možete malo razmisliti o tome što je to što uzrokuje neravnotežu i narušava Vaše psihičko, mentalno ili fizičko zdravlje, obratiti pažnju na ishranu, tjelovježbu, te kvalitetan odmor i san. Ako ste prezaposleni i nemate vremena za sebe možete probati proizvode koji sadrže prirodni polisaharid Imunoglukan (beta-(1,3/1,6)-D-glukan), vitamin C i cink.

SOLGAR Beta 1,3 D-glukan

solgar beta glukan

Beta 1,3 glukan je dugolančani polisaharid dobiven iz stanične stijenke prirodnog kvasca (Saccharomyces ceravisiae) koji aktivira makrofage – prvu liniju imunološke obrane organizma u borbi protiv virusa, bakterija, gljivica i parazita. Makrofagi imaju sposobnost prepoznavanja i eliminacije stranih, ili tijelu nepotrebnih stanica, a beta 1,3 glukan, aktivacijom makrofaga, doprinosi boljem i bržem imunološkom odgovoru

Uz povećanje učinkovitosti imunološkog sustava, beta 1,3 glukan utječe i na povećanje broja obrambenih stanica, jer dodatno potiče i stvaranje koštane srži.
Beta 1,3 glukan pokazuje snažna antioksidativna svojstva, jer djeluje protiv slobodnih radikala te tako čuva stanice od oksidacijskih oštećenja.
Dobiven iz stanične stijenke kvasca, beta 1,3 glukan pokazuje snažnu antifungicidno djelovanje, te sinergistički učinak s antibioticima i lijekovima za snižavnje kolesterola.
Brojna znanstvena istraživanja pokazala su učinkovitost visokih doza beta 1,3 glukana kao dodatne prirodne pomoći u prevenciji i liječenju malignih oboljenja.

Beta 1,3 glukan preporučuje se za jačanje imuniteta kod infektivnih bolesti uzrokovanih virusima, bakterijama, gljivicama i parazitima, kroničnih upala te hematoloških i autoimunih bolesti. Koristan je tijekom postoperativnog oporavka, za brže zacijeljivanje rana i kod izloženosti različitim vrstama zračenja.

 

Sastojci: beta 1,3 d glukan 200 mg. a 60 kapsula, pogodno za vegane, proizvod ne sadrži kukuruz, šećer, pšenicu, soju niti mliječne sastojke te je formuliran bez upotrebe umjetnih konzervansa, aroma ili boja

MEDEX Sirup omega 3 za djecu, trudnice i dojilje

SIRUP-omega3

Riblje ulje je važan izvor omega-3 nezasićene masne kiseline DHK koja igra ulogu u radu mozga. U sirupu Omega-3 junior to ulje se nalazi zajedno s medom, sokom kruške i limuna, odličnog je ukusa i potpuno bez mirisa.

Organizam vaše djece bit će zahvalan i na dodanim vitaminima: vitamin B12 doprinosi radu nervnog sistema, normalnim psihološkim aktivnostima, smanjenju umora i iscrpljenosti, a igra ulogu i u nastanku eritrocita. Vitamin D i vitamin C doprinose radu nervnog sistema i normalnim psihološkim aktivnostima te igraju ulogu u djelovanju imunološkog sistema. Vitamin A učestvuje u metabolizmu željeza i očuvanju vida. Folat doprinosi nastanku krvi.

Med u sirupu omogućuje da ga i nakon otvaranja možete čuvati na sobnoj temperaturi i da bude upotrebljiv sve do roka navedenog na pakovanju.

Osnovne informacije o proizvodu:

  • Izvor DHK i EPK omega-3 nezasićenih masnih kiselina.
  • Odnos DHK i EPK 5:1 (sličan kao u majčinom mlijeku).
  • Bez mirisa i ukusa ribljeg ulja.
  • Ne sadrži konzervanse, sredstva za bojenje, vještačke arome i zaslađivače.

Upotreba: Preporučena dnevna količina za djecu je 10 ml (2 priložene kašike po 5 ml). Djeca neka sirup popiju poslije jela. Trudnicama i dojiljama se preporučuje konzumiranje 2×5 ml (10 ml) tri puta dnevno. Dobro protresite prije upotrebe.

 

IMUNOGLUKAN PH4 sirup i kapsule

Imunoglukan-kapszulak-szirup-HU_01

Imunoglukan P4H® sadrži prirodni polisaharid Imunoglukan®, vitamin C i cink. Vitamin C i cink doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Vitamin C također doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Djelatna tvar Imunoglukan® (beta-(1,3/1,6)-D-glukan) izolirana je iz gljive bukovače (Pleuratus ostreatus).

Imunoglukan® je bioaktivni polisaharid koji se u tijelu ne razgrađuje i ponaša se poput celuloze jer ga tijelo ne može probaviti. Tako je zadaća imunoglukana da se u tankom crijevu u takozvanim Peyerovim pločama (limfno tkivo u tankom crijevu) veže uz imunološke stanice (makrofage, monocite i neutrofile).

Imunoglukan P4H® je na tržištu dostupan u obliku:

Imunoglukan P4H® junior sadrži Imunoglukan® i vitamin C.
Imunoglukan P4H® kapsule sadrže Imunoglukan®, vitamin C i cink.

Vitamin C i cink doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Vitamin C također doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Zbog podrške koju nudi imunološkom sustavu Imunoglukan P4H® se preporučuje:

  • u vrijeme povećane pojave infekcija
  • kad se prvi član u obitelji razboli
  • kada dijete krene u vrtić

Važno je da Imunoglukan P4H® uzmete što prije.

Imunoglukan P4H® je siguran:

  • ne uzrokuje nuspojave
  • ne uzrokuje interakcije s lijekovima pa je primjeren i za starije osobe koje se obično liječe zbog raznih kroničnih bolesti
  • predoziranje nije moguće jer se prevelika uzeta količina izlučuje redovitom probavom

Upozorenje: Imunoglukan P4H® ne smiju koristiti bolesnici sa presađenim organima. Bolesnici koji su na terapiji imunosupresivima mogu uzimati Imunoglukan P4H® samo nakon savjetovanja s liječnikom. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Alergija

Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu tvar ili više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni, čak i onda kada su prisutni u maloj koncentraciji.
Alergija je uzrokovana reakcijom vlastitog imunološki (obrambenog) sustava, koji inače štiti tijelo od raznih oboljenja tako što stvara antitijela koja se bore protiv bakterija, virusa i klica. Međutim, u slučaju kad osoba ima alergiju, imunološki sustav reagira pretjerano te pokušava zaštititi organizam od inače neštetnih tvari koje se nalaze u prirodi.
Tek kada se alergija potvrdi, može se i liječiti ili ublažiti. Alergije su sve učestalije, a broj ljudi koji se javljaju liječniku s tim problemom je sve veći.

KALENDAR PELUDI

U Hrvatskoj razlikujemo dva klimatska područja: kontinentalno i mediteransko područje.

Svako od ova dva područja ima specifičnu vegetaciju. Peludni kalendar se stoga izrađuje za svako klimatsko područje zasebno. Peludni kalendar nam pruža informaciju o razdoblju cvatnje pojedinih biljaka na određenom području.
Peludni kalendari uvijek se izrađuju za proteklu peludnu sezonu i razlikuju se od godine do godine, s obzirom na vremenske prilike. Temperatura i oborine su meteorološki parametri koji najviše utječu na dinamiku pojave peludi u zraku. Dinamika pojavljivanja peludi prati se svakodnevno, na mjernim postajama postavljenim u različitim klimatskim područjima.
Osnovni podatak za izradu peludnog kalendara je određivanje početka, razdoblja trajanja i završetka polinacije svake pojedine biljne vrste. Suho i vjetrovito vrijeme povoljno je za širenje peludnih zrnaca i nepovoljno je razdoblje za osobe osjetljive na pojedine alergene. Kišno razdoblje povoljno djeluje na osobe osjetljive na peludne alergene, jer dolazi do znatnog smanjenja koncentracije peludi u zraku.
Osnovna svrha peludnog kalendara je pružanje informacija o pojavi pojedinih sezonskih alergena, što osobama osjetljivima na peludne alergene omogućuje planiranje aktivnosti, putovanja i godišnje odmore.

Kontinentalna Hrvatska

kalendar

 

Peludnu prognozu i kalendar možete pronaći na slijedećoj Internet stranici : http://www.plivazdravlje.hr/alergije/prognoza


Kako ublažiti simptome alergije?
Lijekovi koji mogu ublažiti simptome alergije su: antihistaminici, kortikosteroidi, dekongestivi, antileukotrijeni , imunoterapija…

Antihistaminici
Antihistaminici su lijekovi koji ublažavaju simptome alergije. Obično se propisuju u tabletama (loratadin, feksofenadin, cetirizin, levocitirizindiklorid), a rjeđe lokalno, u obliku spreja za nos ili kapljica za oči (levokabastin, azelastin).
U slobodnoj prodaji možete naći neke od antihistaminika npr.: loratadin (Belodin tablete, Claritin tablete), feksofenadinklorid (Allegra tablete), koje možete kupiti i bez liječničko recepta. Ukoliko Vam dosadašnja terapija antihistaminika ne uklanja simptome alergije trebate se javiti liječniku i mijenjati lijek možda u neki od novijih antihistaminika.

Dekongestivi
Dekongestivi su lijekovi koji djeluju na krvne žile nosne sluznice pa smanjuju otok i vodenasto curenje iz nosa. U slobodnoj prodaji možete naći puno vrsta dekongestiva, neki idu i na recept. Preporuka je kratkotrajno primjenjivati dekongestive (ne duže od 10 dana), jer mogu dovesti do isušivanja i oštećivanja sluznice nosa. Ukoliko je sluznica nosa isušena i oštećena postoje masti za nos koje sadrže d-pantenol, vitamin E i vitamin A (Aqua maris mast za nos) koji obnavljaju i štite sluznicu nosa.

AQUA MARIS Ektoin spej za nos a 20 ml.

Aqua maris spray kombinira snagu mora sa inovativnom sustancom ektoinom te na siguran i učinkovit način ublažava simptome alergijskog rinitisa i podupire proces regeneracije nosne sluznice. Ovaj 100% prirodan proizvod, klinički dokazane učinkovitosti, prikladan je za djecu i najosjetljivije pacijente, a moguće ga je koristiti u svrhu terapije i prevencije. S obzirom na jačinu simptoma, preporučuje se uzimati ga samostalno ili u kombinaciji sa standardnom antialergijskom terapijom. Ektoin štiti i stabilizira membrane stvarajući na nosnoj sluznici zaštitni film patentiranog naziva Ectoin-Hydro-Complex koji sprečava doticaj alergena i iritansa sa stanicama i time ublažava alergijsku reakciju. Alergeni i iritansi ne mogu se približiti nosnoj sluznici te se lakše odstranjuju ispuhivanjem nosa. Nadalje, blago hipertonična otopina djeluje kao prirodan dekongestiv, a morske soli iz jadranskog mora djeluju trofički na sluznicu. Bez konzervansa je, u bočici od 20 ml u inovativnom, patentiranom i mikrobiološki zaštićenom sustavu. Proizvod je namijenjen i najmanjoj djeci, trudnicama i odraslima, bez laktoze je i glutena pa je prikladan i za najosjetljivije pacijente.

Uobičajeno doziranje: 1-2 uštrcaja u svaku nosnicu najmanje tri puta na dan.

 Allergy Relief a 80 zrnaca

Allergy Relief je kombinirani homeopatski proizvod koji ublažava alergijske tegobe: curenje nosa i kihanje, otečenost očiju. Izvrstan je kod kroničnih alergija praćenih oticanjem, crvenjenjem i vlaženjem sluznice. Kod poznatog alergena npr. određenog peluda, uzeti pripravak 15 dana prije očekivanog nastanka tegoba i nastaviti tijekom cvatnje. Nepoznati ili opće prisutni alergen (npr. grinje) zahtijeva višemjesečnu terapijsku kuru. Sastav: Allium cepa 6D, Arsenicum album 9D, Cuprum Metallicum 9D, Sabadilla 6D, Nux vomica 6D, Sticta pulmonaria 6D, Aralia racemosa 6D.
Način uporabe: Rastopiti 3-4 pelete 3 puta dnevno ispod jezika. Djeca 2-12 god. uzimaju polovicu doze za odrasle.