ČAJEVI

Čajem zovemo pripravak koji dobijemo namakanjem biljaka u vodi.

Čaj pripremamo tako što vodom prelijemo sušeno bilje (jednu žlicu bilja na dva do tri dcl vode) ili vrelom vodom prelijemo filtar vrećicu s biljem. Šalica ili druga posuda se poklopi i pusti da odstoji određeno vrijeme ovisno o vrsti čaja. Potom se procijedi.

U ponudi

U ponudi imamo čajeve od slijedećih proizvođaća: Agristar, Biofarm, Holyplant, Naturavita, Encian, Alkaloid, Suban, Gradska ljekarna Zagreb, Trešnjevka laboratorij d.o.o., Darvitalis d.o.o.

Izdvojeni pripravci ljekarne:

Čaj od korjena bijelog sljeza

Ljekovita i djelatna tvar u vodenoj iscrpini korjena bijelog sljeza je sluz. Vrlo je djelotvoran kod upale sluznica gornjih dišnih puteva te sluznice probavnog trakta, umiruje i obnavlja oštećenu sluznicu. Koristi se kod infekcije gornjih dišnih puteva – ublažava nadražajni suhi kašalj, kod upale želučane sluznice – gastritisa, čira na želucu, kod upalnih bolesti crijeva kao što su kolitis, Chronova bolest. Kod novorođenčadi, djece i odraslih s preosjetljivom ili oštećenom sluznicom nosa koristi se u obliku kapi kako bi se upala smirila i kako bi se obnovila oštećena sluznica, te kako bi se olakšalo disanje. Od macerata se pripravljaju i oblozi za smirivanje upale kože.

Sastav: Althaea radix 100 g.

Priprema: Jednu veliku žlicu korjena bijelog sljeza preliti sa 2 dcl. prokuhane i na sobnu temperaturu ohlađene vode te ostaviti 30 minuta u pokrivenoj posudi, povremeno promiješati, te procijediti. Iscrpina se može malo zagrijati i ispijati tjekom dana ili grgljati. Iscrpinu za ukapavanje u nos pripremite tako da jednu veliku žlicu korjena bijelog sljeza prelijete sa 1 dcl. prokuhane i na sobu temperaturu ohlađene vode, te ostavite da stoji 30 minuta, procijedite.

Mjesto primjene: na usta, nos

Područje djelovanja: dišni sustav

Primjena: kašalj, higijena nosa

Čaj imela

Imela povećava izmjenu tvari i rad žlijezda cijelog probavnog sustava. Otklanja kroničnu začepljenost sa svim nepovoljnim popratnim simptomima kao što su osjećaj punoće i nadutosti. Normalizira nepotpuno izlučivanje žući, te izlučivanje želučane kiseline. Imela djeluje protiv tzv.bolesti uslijed istrošenja: ovapnjenje krvnih žila i oštećenje srca, uvjetovane starenjem. Znanstveno je dokazano da se niski i visoki krvni tlak, uzrokovan smetnjama u krvotoku, normlizira upotrebom imele. Suprotnosti ljekovitosti imele poput dizanja i snižavanja krvnog tlaka, objašnjava se time što ljekovite tvari normaliziraju kolanje krvi, a rad srca se jača, što dovodi do ravnoteže. Time se otklanjaju i popratne pojave previsokog ili preniskog tlaka poput osjećaja vrtoglavice, glavobolje te zujanja u ušima. Poboljšanje protoka krvi donosi i kod žena normaliziranje mjesečnice.

Sastav: Folia visci album 100 g.

Priprema: Prednost ima tzv. hladni način pripreme jer se grijanjem smanjuje ljekovitost imele. Najbolji učinak je kad se pije 3 šalice dnevno. Pripremiti se mogu odjednom tako da se 6 čajnih žlica imele prelije sa 3 šalice hladne vode, pustiti neka odstoji 6 do 8 sati, procijediti.

Primjena: krvožilni sustav

Čaj senino lišće

Za ljekovito djelovanje seninog lišća zaslužni su antrakinoni, prirodni laksativi koji imaju snažni učinak kod kronične obstipacije (zatvora). Antrakinoni u debelom crijevu sprječavaju ponovnu apsorpciju elektrolita i vode te samim time olakšavaju pražnjenje crijeva. Učinak se postiže nakon 6 do 8 sati, tako da je čaj najbolje piti navečer. Piti se može 2-3 puta tjedno, ne duže od 1-2 tjedna. Nakon uspostavljanja normalne funcije crijeva prekida se s primjenom čaja do slijedeće potrebne prilike. Čaj se ne smije primjenjivati tijekom trudnoće i dojenja, kao ni u osoba s akutnom upalom slijepog crijeva, zapletaj crijeva…u osoba s naglom pojavom bolova u trbuhu.

Sastav: Sennae folium 100 g

Priprema: 1/3 do 1 čajnu žličicu lista preliti sa 2 dcl. kipuće vode prekriti i ostaviti da odstoji 30 min. Procijediti i svježe piti navečer prije spavanja.

Primjena: laksativ