HOMEOPATIJA

ŠTO JE HOMEOPATIJA?

Homeopatija je prirodna medicina koja potječe organizam na smoizliječenje. Homeopatski pripravci pomažu u samoobrani organizma. Homeopatija shvaća bolest kao posljedicu poremećaja u samom tijelu; budući da tijelo posjeduje prirodnu obranu koju homeopatski pripravci mogu stimulirati, da bi pomogla kod određene bolesti, homeopatija nužno ide do samog njezinog izvora. Homeopatija nastoji uspostaviti poremećenu ravnotežu pacijenta uporabom odgovarajućih prirodnih pripravaka. Homeopatija otkriva i primjenjuje supstance koje su istovjetne energiji tijela, stoga je potrebna minimalna razina vitalne energije kako bi tijelo uopće moglo reagirati na homeopatski tretman.
Klasična homeopatija je holisička medicina koja uzima u obzir osobu kao cjelinu. To ukljičuje emocionalno, mentalno i fizičko stanje pojedinca; na osnovi potpune slike odlučuje koji pripravak odabrati. A kod dugotrajne terapije uzima se u obzir i karakter i temperament osobe, njene genetske sklonosti, način života, vanjske utjecaje, moguće uzroke bolesti (psihičke, fizičke traume, toksine, cjepiva…).

Klinička homeopatija tretira ciljano određene bolesti homeopatskim pripravcima s obzirom na simptome bolesti. Najčešće koristi kombinirane homeopatske pripravke radi što veće sigurnosti. Klinička je homeopatija idealna kod najčešćih tegoba, kao što su gripa, upala sinusa, prehlada, kašalj, artritis, alergija, ekcemi, tjeskoba i stres, reduciranje tjelesne težine, migrena i glavobolja, tegobe u menopauzi, kandidijaza, PMS, i dr.

Homeopatija se temelji na tri važna načela. Ona su:

ZAKON SLIČNOSTI
Treba postojati veza između bolesti i pripravka. Osnovni princip homeopatije jest dakle princip “slično se liječi sličnim” – “similia similibus curentur” što znači da se bolest može tretirati supstancom koja je u stanju proizvesti simptome slične onima od kojih pati pacijent. Već samo ime otkriva nam taj princip: riječ homeopatija je grčkog porijekla: homois = sličan, pathos = bolest.

INFINITEZIMALNOST
Homeopatija koristi biljne, mineralne i kemijski proizvedene mješavine prirodnih supstanci. Oni se po određenom postupku sve više razrjeđuju (potenciraju), čime se postižu sićušne, lat. infinitezimalne, gotovo neznatne doze originalne supstance.

CJELOVITOST
Budući da homeopatija smatra osobu cjelinom, svaki se tretman temelji na pretpostavci da je svaka bolest vidljiva manifestacija dublje ukorijenjenog poremećaja. Smatra se da simptomi, bolesti i bolovi ne postoje kao posebne izolirane pojave neovisno od osobe, nego su proizvod cijelog bića.

 

KOJE SE BOLESTI MOGU TRETIRATI  HOMEOPATIJOM?

Homeopatski pirpavci tretiraju isti široki spektar bolesti. Za najčešće bolesti kao što su gripa, bolesti dišnih putova, alergija, PMS, tegobe u menopauzi, gljivične infekcije i kandidijaza, regulacija tjelesne težine, glavobolja, migrena, artritis, uhobolja, probavne smetnje i nadutost, opstipacija, akne, ekcemi, umor, tjeskoba, nesanica, koncentracija, kondicija, odvikavanje od pušenja i dr. mogu se koristiti kombinirani pripravci. Za teške bolesti nužno je potražiti profesionalni savjet homeopata.
Na našem tržištu mogu se nabaviti vrhunski kanadski homeopatski pripravci za samopomoć farmaceutske tvrtke “HOMEOLAB”.
Kanadsko-američku tvrtku “Homeolab”, prvu na rang listi kvalitete u Americi i Kanadi, nosioca mnogobrojnih nagrada i priznanja za kvalitetu, u Hrvatskoj distribuira tvrtka Naturalia.

OD ČEGA SE RADE HOMEOPATSKI PRIPRAVCI?
Homeopatski pripravci mogu biti biljnog, životinjskog i mineralnog podrijetla. Mogu se koristiti i supstance mikrobiološkog podrijetla, npr. cjepiva. Sastav homeopatskog lijeka može biti i biološki i kemijski i sintetski, te liječnik može zahtijevati da se bilo koja supstanca pripremi na homeopatski način.