TLAKOMJERI

KRVNI TLAK

Krvni tlak je tlak kojim krv djeluje na stijenke krvnih žila (arterija) u svakom dijelu tijela. Krv teče kroz krvne žile upravo zato što se nalazi pod određenim tlakom. Tlak se stvara radom srca kao pumpe. Pri svakom izbacivanju krvi iz srca (sistola) tlak se povisuje, a kod ulijevanja krvi u srce (dijastola) tlak se snizuje. Stoga se mjere dvije vrijednosti krvnog tlaka: gornja vrijednost (sistolički) i donja vrijednost (dijastolički krvni tlak). Krvni je tlak promjenjiv, mijenja se tijekom dana i noći i podložan je mnogim vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Te promjene su posljedica aktivacije brojnih mehanizama kojima organizam nastoji održati odgovarajući protok ovisno o promjeni životnih uvjeta. Normalna vrijednost krvnog tlaka koja omogućuje život, a ne oštećuje sustav krvnih žila, jest prosječno 120/80 milimetara žive (mmHg). Neke osobe imaju normalno nešto niže vrijednosti tlaka što je posljedica građe njihovog tijela. To je fiziološko stanje i samo po sebi ne znači bolest. S godinama zbog starenja vrijednosti krvnog tlaka postaju nešto više, no ne više od 140/90 mmHg što se smatra gornjom vrijednosti normalnog krvnog tlaka.

Povišeni krvni tlak

Dijagnoza povišenog krvnog tlaka (hipertenzije) ne postavlja se na temelju samo jednog mjerenja krvnog tlaka. Ako se kod određene osobe izmjeri u više od tri puta tlak veći od 140/90 mmHg, smatra se da ta osoba ima povišeni krvni tlak. Odraz je to pojačanog rada srca i povećanog otpora u stijenci krvnih žila. Posljedica je stalnog opterećenja srca kao pumpe koja tjera krv kroz tijelo i oštećenja krvnih žila svih organa u tijelu zbog povećanog pritiska na njihove stijenke. Povišeni krvni tlak u skoro svim slučajevima je bolest poremećene ravnoteže brojnih mehanizama (od emocionalnih reakcija, fizičkog napora do autonomnog živčanog sustava i endokrinih žlijezda koje izlučuju hormone noradrenalin, adrenalin i angiotenzin). Kontrolni mehanizmi koji reguliraju normalan tlak zakazuju i zato se tlak povisi preko normale.

Kako mjeriti krvni tlak?

Pravilno mjerenje krvnog tlaka ključno je za postavljanje dijagnoze povišenog krvnog tlaka. Krvni tlak se može mjeriti živinim tlakomjerom te automatskim (elektroničkim, digitalnim) tlakomjerom.

Prije samog mjerenja potrebno je odmoriti se 10 minuta. Udobno sjesti, ne križati natkoljenice i gležnjeve, nasloniti se leđima na naslon. Manžeta se stavlja oko nadlaktice tako da je donji rub manžete 2,5 cm iznad lakatne jame. Uvijek je potrebno mjeriti tri uzastopna mjerenja i od te tri vrijednosti treba uzeti u obzir prosjek. Najbolje je mjeriti ujutro i navečer (po potrebi i češće) u isto vrijeme (npr. u 8 h i u 20 sati). Kod tlakomjera koji mjere tlak na zapešću treba računati na moguće odstupanje od +/- 10% od stvarne vrijednosti krvnog tlaka.

U PONUDI

U ponudi imamo tlakomjere slijedećih proizvođača: Omron, Onecheck i Rossmax.

 

OMRON

Omron je japanski proizvođač i vodeći u svijetu proizvođač digitalnih tlakomjera. Omron tlakomjeri koriste se na svim javnozdravstvenim akcijama mjerenja krvnog tlaka te ih preporuča Hrvatsko društvo za hipertenziju.

Što je Intellisense tehnologija koju imaju svi tlakomjeri Omron ?

Intellisense tehnologija je napredna tehnologija, inovacija proizvođača Omron koja omogućuje da se manžeta tlakomjera napuhuje odnosno pritišće korisnika točno onoliko koliko je potrebno . Sustav kontrole jačine stiska manšete omogućuje optimalnu brzinu i stisak čime je zajamčeno da će postupak mjerenja krvnog tlaka biti ugodan za korisnika.

 

OMRON M3 Comfort tlakomjer s pametnom manžetom

M3_Comfort_cuff

Potpuno automatski tlakomjer M3 za nadlakticu s Intellisense tehnologijom i pametnom manžetom. Pametna manžeta jamči točne rezultate mjerenja bez obzira na poziciju na nadlaktici. S Intellisense tehnologijom koja jamči ugodno mjerenje (manžeta se napuhava točno onoliko koliko je potrebno, bez nepotrebnog pritiska). Precizno mjeri krvni tlak i otkriva nepravilan srčani puls. S vodičem za pravilno postavljanje manžete koji jamči da će mjerenje tlaka biti ispravno. Napredan izračun prosjeka posljednja 3 mjerenja unutar 10 minuta. Klinički validiran. Manžeta: Comfort tvrda za prosjecnu i veliku nadlakticu (22–42 cm opseg nadlaktice). Indikator za visoki krvni tlak upozorava kad je tlak izvan normalnih vrijednosti (iznad 135/85 mmHg). Memorija: 60 mjerenja po korisniku / 2 korisnika. Jamstvo: 5 godina

 

Omron M3 tlakomjer + adapter

omron tlakomjer m3

Omron M3 tlakomjer + adapter je poseban akcijski paket u kojem se nalazi novi model Omron tlakomjer za nadlakticu M3 i adapter za tlakomjer koji se inače kupuje zasebno.

OMRON M3 digitalni je tlakomjer za nadlakticu za ugodno i precizno mjerenje krvnog tlaka sa univerzalnom mekom manžetom koja pristaje na prosječnu i na veliku nadlakticu,što znači da ju mogu koristiti i osobe krupnije građe ( 22-42 cm opseg nadlaktice).

Funkcije: indikator povišenog krvnog tlaka, detekcija nepravilnog srčanog ritma, vodič za pravilno omatanje manžete, napredan izračun uzastopna 3 mjerenja krvnog tlaka.

Napredna Intellisense tehnologija koja jamči ugodno mjerenje tlaka na način da je manžeta napuhana točno onoliko koliko je potrebno, bez nepotrebnog pritiska za korisnika

Tlakomjer je klinički validiran što znači da je uređaj povrgnut nizu testova te je na testovima dokazana preciznost. Rezultati mjerenja uspoređivani su sa rezultatima mjerenja na živinim tlakomjerima.

NOVO: Produženo jamstvo od 5 godina

OMRON ADAPTER za punjenje tlakomjera prikladan je za tlakomjer M3 i većinu potpuno automatskih Omron tlakomjera koji su trenutno u ponudi . Dugoročno je isplativije kupiti adapter nego mijenjati baterije.

 

Omron RS2 tlakomjer

omron tlakomjer rs2

Potpuno automatski digitalni tlakomjer za zapešće, jednostavan i precizan uz Intellisense naprednu tehnologiju koja jamči precizno i ugodno mjerenje tlaka. Novi dizajn proizvoda za što ugodnije mjerenje, provjerava pravilno omatanje manšete i detektira nepravilan srčani ritam.

Funkcije: Lako prenosiv, nudi brz i jednostavan način provjere tlaka, intellisense tehnologija, detekcija nepravilnog srčanog ritma, vodič za pravilno omatanje manšete s pokazateljem na zaslonu, manšeta je prikladna za zapešće opsega 13.5 do 21.5 cm ( za osobe normalne težine ), kapacitet memorije: 30 unosa uz bilježenje datuma i vremena, svjetlosnim signalom upozorava na hipertenziju, pouzdanost i točnost rezultata mjerenja tlaka potvrđena je kliničkim ispitivanjima,

U pakiranju dolaze 2 baterije i tvrda kutija u kojoj se drži tlakomje

Garancija: 3 godine

Preporuča se baždarenje tlakomjera svake 2 godine.

Omron RS3 tlakomjer

omron tlakomjer rs3

Omron tlakomjer za zapešće za brzo i jednostavno mjerenje tlaka, bilo gdje i bilo kada. Ima niz naprednih funkcija poput otkrivanja nepravilnog srčanog pulsa, vodiča za pravilno postavljanje manžete i izračuna prosjeka 3 uzastupna mjerenja krvnog tlaka.

Lako je prijenosan, omogućuje mjerenje na svakom mjestu i u svakom trenutku te je idealan za mlađe, zaposlene osobe koje često putuju.

Funkcije: Intellisense tehnologija: napredna OMRON tehnologija koja omogućuje ugodno mjerenje na način da je manžeta napuhana točno onoliko koliko je potrebno, bez nepotrebnog pritiska. Trodijelni zaslon (sistolički / dijastolički tlak /puls). Prikaz datuma i vremena mjerenja. Veliki zaslon i tipke. Indikator hipertenzije. Detektor nepravilnog srčanog ritma. Vodič za pravilno omatanje manžete. Izračun prosjeka 3 mjerenja tlaka.Kapacitet memorije: 60 /1 korisnik. Manžeta: za opseg zapešća 13,5-21, 5 cm.